In een rechthoekige bak (in het Turks het 'kleine bootje') met speciaal geprepareerd gomwater worden druppels verf gespat. Deze verf wordt vooraf verrijkt met druppels gal, zodat het goed op het water blijft liggen. Als het water goed bedekt is met de verfdruppels, kan met een scherpe pen patronen of figuren worden getrokken. Dan legt men een vel papier er voorzichtig overheen. Als het papier er weer wordt afgenomen, wordt de verf overgedragen op het papier.
Papiermarmeren is een zeer oude techniek, die al 2000 jaar geleden in China werd ontwikkeld. Later kwam een dergelijke techniek, Ebru, in Turkije ook in opkomst. In het de 17e en 18e eeuw werd het in Europa erg populair, omdat boekbinders het graag gebruikten om hun boeken te versieren.
Ebru is in Turkije een geliefde kunst, het woord betekent 'wolk' of 'waterspiegel'. De kunst wordt nu nog veel beoefend. De filosofie erachter wordt gezien als een deel van de eigen identiteit. Ebru maakt deel uit van het Turkse cultureel erfgoed en staat op de Unesco lijst voor Immaterieel Erfgoed.
Battal betekent steen. De druppels worden als vele grote ronde druppels op het water gespat. Met deze oudste traditionele Ebru techniek kunnen patronen, kleuren, lijnen en bloemen worden gecreëerd. De techniek is snel te leren en je hoeft er geen teken- of schilderervaring voor te hebben.
Met deze gevorderde techniek wordt het papier schuivend over het water langzaam weggetrokken. Hierbij ontstaat een prachtige diepte in het beeld.